Choď na obsah Choď na menu

14. 1. 2017: Netopieria jaskyňa v Sásovskej doline

14. 1. 2017

Na západnom svahu vrchu Hrádok pri Banskej Bystrici sa nachádza komplex tzv. Sásovských jaskýň. Najkrajšou a najzaujímavejšou z nich je turisticky voľne prístupná Netopieria jaskyňa. Celková dĺžka tejto jaskyne je asi 57 metrov. Jej tajomné priestory s užšími chodbami, priestrannejšími sieňami, dómami a dokonca i malým jazierkom skrášľuje miestami pomerne bohatá krasová výzdoba. Vďaka nej sa Netopieria jaskyňa radí k najzaujímavejším voľne prístupným jaskyniam na Slovensku.

K Netopierej jaskyni vedie značkovaný turistický chodník, ktorého východiskom je Banská Bystrica (časť Sásová) či Špania Dolina.

 

kto bol:  Marián, Stano, JožoZ

Vo večerných hodinách sme sa rozhodli navštíviť Netopieriu jaskyňu a jaskyňu s názvom Kaplnka. Pri svite čeloviek sme z vychodeného chodníka smerom na Hrádok odbočili po značenej - ale nevychodenej cestičke k jaskyniam. Ich zimná výzdoba nás uchvátila. Veľké stlagmity narástli behom zimných dní do takmer polmetrovej výšky. V jaskyni nás privítalo pár poletujúcich netopierov, ostatné spali svoj zimný spánok. Uspokojení zimnou krásou v týchto jaskyniach sme sa opäť brodením v hlbokom snehu vrátili na hlavný chodník a kroky sme  nasmerovali do tepla našej východiskovej stanice - Pohostinstva Vagón Expres.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.