Choď na obsah Choď na menu

28. 1. 2017: Pustý hrad nad Zvolenom

28. 1. 2017

Pustý hrad je hradný komplex nad sútokom Hrona a Slatiny v nadmorskej výške 475 - 571 m n. m. Skladá sa z dvoch hradných komplexov: Dolného a Horného hradu. Medzi nimi sa nachádza tzv. spojovacia časť dlhá takmer 400 metrov, ktorú v časti pri Dolnom hrade tvorí 206 metrov dlhý múr. Celková rozloha Pustého hradu je 7,6 ha. I keď ide o ruinu, v porovnaní s inými európskymi ale aj svetovými hradmi vystavanými na vrchoch, je pravdepodobne najväčší.

Najstaršou stredovekou stavbou na Pustom hrade je veža kráľovského komitátneho hradu z 12. storočia.

Zánik hradu Zvolen je datovaný do polovice 15. storočia, do obdobia vojnových stretov medzi Jánom Huňadym a Jánom Jiskrom z Brandýsa.

 

kto bol: StanoK, Ivka, Marián, Maja, Ondro, Marika, JožoH

 

 

Na hrad sme sa vydali jednou z nenáročných prístupových ciest z východnej strany. Krásne slnečné počasie umožňovalo výhľady do ďalekého okolia, bolo vidieť masív Krížnej, Panský diel na BB, vrcholky Nízkych Tatier. Zasnežení svedkovia dávnych čias ticho odpočívali pod vrstvou zamrznutého snehu ale aj napriek tomuto ich tichému svedectvu minulosti sem prichádza množstvo turistov, tak ako tomu bolo aj v tento deň. Z hradu sme zostúpili severným chodníkom utopeným v chladnom tieni slnečných lúčov.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.