Choď na obsah Choď na menu

6. 5. 2017: Prosiecka a Kvačianska dolina

6. 5. 2017

Prosiecka dolina je peši najprístupnejšia bezprostredne z obce Prosiek, alebo aj z obcí Veľké Borové, Huty, Kvačany prípadne aj z obcí v blízkom okolí Liptovské Matiašovce, Liptovská Anna, Bukovina, Ižipovce, Liptovská Sielnica.

Dolina je tvorená vápencami a dolomitmi podobne ako celé Chočské vrchy. Erózna činnosť Prosiečanky vymodelovala typický krasový vzhľad doliny, ktorý sa sa prejavuje početnými skalnými bralami a vežami tvorenými z odolnejších vápencov. Typickým vonkajším krasovým znakom sú aj početné tiesňavy najmä na začiatku a v závere doliny. V doline sa nachádza niekoľko vyvieračiek a ponorov (najmä na Svorade). Súvrstvia vápencov a dolomitov vytvárajú ideálne podmienky pre vznik jaskýň, z ktorých je najznámejšia Prosiecka jaskyňa.

prosiecka-dolina-1-600x450.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvačianska dolina je krasová dolina vo východnej časti Chočských vrchov. Preteká ňou potok Kvačianka a územie doliny je súčasťou rovnomennej národnej prírodnej rezervácie.

V hornej časti doliny sa v lokalite Oblazy, na sútoku Kvačianky, Borovianky a Ráztockého potoka, nachádzajú dva drevené vodné kolesové mlyny, ktoré sú technickými pamiatkami. Dolný mlyn s pílou je zreštaurovaný a v prevádzke, nachádza sa v ňom expozícia mlynárskej techniky.

1200px-oblazy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Našu túru sme začali v obci Ižipovce, kde sme trávili predĺžený víkend. Cesta do východiského bodu Prosieckej doliny nám trvala po lúkach približne hodinu. A dostali sme sa na začiatok tiesňavy, kde sme s nadšením obdivovali krásu skál vytvorenú po mnoho stáročí. V strede doliny sa nachádza miesto s obrovským polomom po víchrici spred niekoľkých rokov. Polámané stromy ležia ako zápalky a chodník sa vinie pomedzi ne. Ale na našej dobrej nálade a úsmevu na perách sa to neprejavilo. Po príležitostnom povzbudzovaní sa na ďalšie kroky vpred "tekutým 52% jabĺčkom" (samozrejme s mierou) sme sa dostali na lúky nad Svoradom. Odtiaľ sme sa dostali do obce Veľké Borové. Tu padlo chladené pivko ako dar z neba. Naše kroky sme potom nasmerovali do Kvačianskej doliny, kde sme si so záujmom prezreli zrekonštruovaný mlyn s jeho expozíciou mletia múky. Všetko bolo funkčné, kolesá sa krútili, mlyny mleli... ale len na ukážku... nenamleli v čase návštevy ani gram múky. Ale o to nám predsa nešlo... :-) Cestou naspäť nám chytil jemný dážď, ktorý však po príchode na parkovisko na konci Kvačian ustal. A potom lúkami, ktoré nás viac zmorili ako celá túra, sme sa vrátili na Ižipoviec, kde nás už čakal vynikajúci guláš, pivko a podvečerná grilovačka.

to bol: StanoG, AnkaH, StanoK, IvkaK, MiroP, JožkoH, JožkoT, PeterS

 

 

Vstup do doliny tvorí impozantná tzv. “Kamenná brána“ a to vo vzdialenosti približne 500m od zachytného a v sezóne plateného parkoviska na konci obce Prosiek.

  Dolina je prístupná aj pre nenáročných návštevníkov avšak pre  jej bezpečné a najmä „pohodlné“ zvládnutie vyžaduje minimálne ľahkú turistickú obuv. Väčšina turistov ju navštevuje za účelom absolvovania uceleného približne 7 hodín trvajúceho turistického okruhu „ ProsieckaKvačianska dolina



Viac tu: http://www.prosieckadolina.eu/
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.