Choď na obsah Choď na menu

8. 1. 2017: Brankovský vodopád

8. 1. 2017

Brankovský vodopád sa nachádza na západnom okraji Nízkych Tatier prí ústí do Revúckej doliny. Výškou 55 metrov je najvyšším vodopádom v Nízkych Tatrách.

Vodopád bol vytvorený prepadom horského potôčika na vápencovom skalnom stupni, ktorý je výrazne viditeľný. Jeho prietok je relatívne stabilný, približne 3 l/s. Vodnatosť toku je však ovplyvnená výdatnosťou zrážok v jednotlivých ročných obdobiach. Povrch skalnej steny vodopádu je mierne členitý, čo vytvára mnoho menších plošiniek (tzv. políc) a kaskád. V roku 1980 bol vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku.

Kto bol: Stano, Ivka, Marián, Majka, Sonička, JožoZ, JožoH, Ondro, Marika, Peter

Východiskovým bodom výletu je Podsuchá, ktorá sa nachádza 7 km od Ružomberka na hlavnej ceste E77 smerom na Banskú Bystricu. Nachádza sa tu Koliba Bodega. Po zelenej turistickej značke sme sa vydali mostom cez rieku Revúca. Za ním sme odbočili doľava na cestu popri Revúcej. Lesnou cestou, ktorá nás vedie mierne stúpajúcou dolinkou, prechádzame až k miestu, kde turistický chodník križuje potok. Prekročíme zamrznutý potok a odbočením doľava pokračujeme k vodopádu. Na odbočke sa nachádza náučná tabuľa o vodopáde. Po niekoľkých minútach sa nám odkryje výhľad na národnú prírodnú pamiatku Brankovský vodopád. Najkrajší je v jarných mesiacoch, keď ho napája voda z topiaceho sa snehu. Veľmi efektný je aj v zimnom období - vtedy sa vytvorí niekoľko desiatok metrov vysoký mohutný ľadopád.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.