Choď na obsah Choď na menu

1. 9. 2018: Tesárska roklina

 

Údolie vzniklo prerezaním miestneho vodného toku cez skaly vulkanického pôvodu. Na tunajších skalných stenách je dobre viditeľná sedimentácia – usadzovanie a vrstvenie hornín. K atraktivite Tesárskej rokliny vyhlásenej pre svoju výnimočnosť i za národnú prírodnú pamiatku prispievajú štyri vodopády, ktoré sa tu nachádzajú. Najväčší z nich dosahuje výšku 8 metrov.

V čase našej návštevy však bolo koryto vyschnuté, pod drevenou lávkou bola len jedna "väčšia mláka". Po vstupe do rokliny nás objal chladný vzduch a množstvo otravných múch a iného lietajúceho hmyzu. Preliezali sme cez popadané skaly a naplavené drevo. Úzky priestor medzi dvomi vysokými skalnými stenami sa tiahne až na koniec rokliny. Roklina je nepriechodná.


Tesárska roklina je mimoriadne pôsobivá v každom ročnom období a jej návšteva predstavuje neopakovateľný zážitok pre všetkých, ktorí milujú nevšednú krásu a rozmanitosť slovenskej prírody. Lokalita je prístupná po červenom turistickom chodníku z obce Hontianske Tesáre (od železničnej stanice).

 

                 roklina--8-.jpg       roklina--29-.jpg

                 roklina--28-.jpg       roklina--31-.jpg

                                           roklina--21-.jpg                           roklina--24-.jpg     

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.